KLUBB  MARITIM  MALMÖ

Medlemsmöten 2019

Månadsmöte 10 december - Julavslutning med filmförevisning

Sista mötet för året. Vi var 30 glada medlemmar som hade samlats i Per Albins födelsehems möteslokal. Vår ordförande hälsade alla välkomna och delade ut Jubileumsboken till två av våra allra nyaste medlemmar. Klubben bjöd som sedvanligt på en god och smakrik jultallrik som tycktes bli uppskattad till fullo. Efter kaffet visade Bertil Palm en film från det stora filmoteket han numera har hand om. Filmen handlade om Kielkanalen från år 1959, men även en mindre filmsnutt från lite nyare årtal. Man fick uppleva hur många ångbåtar som tog sig fram genom kanalen och den svarta röken bolmade för fullt ut över landskapet.

Vi vill passa på att tacka våra medlemmar för det gångna året samt önskar en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR! Välkomna igen i det nya året 2020!

Månadsmöte 12 november - Marco Svantesson visar bilder och berättar om "Sound VTS"

Drygt 20 personer var församlade denna mörka novemberkväll. Till vår stora glädje kunde vi konstatera, att två nya medlemmar hade hittat hit! Som vanligt blev det mycket prat till kaffet och vår ordförande Thomas informerade bl. a. om nästkommande månads julavslutning då vi bjuder våra medlemmar på en jultallrik.

Marco Svantesson som är chef på Sound VTS, gav oss intressant och spännande information om sjötrafikövervakningscentralen som ligger högst upp i Öresundshuset. VTS står för Vessel Traffic Service och används som ett samlande begrepp för sjötrafikinformation och service till sjötrafiken i hårt trafikerade eller miljökänsliga områden. I Sverige finns tio VTS-områden. Man samarbetar med Danmark och centralen är totalt bemannad med 20 personer, 10 från Danmark och 10 från Sverige. Övervakningen sker dygnet runt. Öresund är ett trångt sund med intensiv fartygstrafik och Sound VTS finns till för att främja sjösäkerheten och kan se om något fartyg är på väg mot grund eller om de har för stort djupgående. Ibland kan det uppstå farliga situationer och man gör då allt för att påkalla uppmärksamhet hos fartygets befälhavare. Ibland misslyckas det och större operationer får sättas igång. Varje år passerar mellan 35 000 och 40 000 fartyg genom Öresund. För att jobba som operatör här måste man ha sjöbefälsexamen. Den svenska personalen tillhör Sjöfartsverket och den danska tillhör det danska Søværnet. Deras gemensamma motto är säker sjöfart för människa och miljö.

Ett stort och innerligt tack till Marco för denna mycket intressanta och delvis spännande information! Vi var många som lärde oss en hel del. Vi önskar dig välkommen tillbaka vid ett annat tillfälle!

Månadsmöte 8 oktober - Åke Persson visar "Glimtar från Aerø och Sjöfartsmuseet i Marstal"

Denna kväll hade betydligt fler samlats för att träffas och lyssna på kvällens föreläsning. Vi hade också besök från en annan av Klubb Maritims medlemmar, nämligen Jan Ernheimer från Västerås, som även var nere i Malmö och hälsade på sin pappa Juris, vår klubbmästare. 

Åke hade gjort en liten tvådagars tripp ner till den lilla danska ön Aerø och bl a staden Marstal, där en betydande del av den danska handelsflottan sedan 1700-talet varit hemmahörande. Här finns även en Sjöfartsskola med 150 elever. En mycket pittoresk liten ort och med ett innehållsrikt Sjöfartsmuseum. En vacker plats med många gamla hus och en hamn med bl a intressanta gamla segelskutor.

Tack Åke för en fin visning av den här vackra platsen i Danmark! Många av våra medlemmar hade redan varit här och någon mer än en gång, men för andra var det en helt ny upplevelse! Stort tack också till Jan, som hjälpte till med så mycket av allt som behövdes inför bildvisningen och mycket mer! Du är varmt välkommen tillbaka!

Månadsmöte 10 september - Gunnar Carlberg berättade och visade bilder om "Konsten i Sjöfarten"

Inför höstens första möte samlades en mycket ringa skara av medlemmar. Vädret var inte nådigt och en del var på resa med familj och vänner. Trots allt var det trevligt att träffas igen och vi som var där fick en trevlig stund av gemenskap.

Vår trogne och återkommande föreläsare Gunnar Carlberg visade ett bildspel samt berättade om den maritima konsten genom tiderna. Många konstnärer har avbildat både kända och okända fartyg sedan århundraden tillbaka. En del romantiskt vackra, andra mer realistiska och i våra dagar finns även en del abstrakt fartygskonst att beskåda. Det var mycket intressant att få en inblick i även denna del av sjöfartshistorien och vi var mycket tacksamma för att Gunnar öppnade våra sinnen och delade med sig av sina kunskaper på området.

Stort tack Gunnar och välkommen tillbaka att dela med dig av andra av alla dina kunskaper!

Månadsmöte 14 maj - Holger Munchaus Petersen berättade om

"Ångfärjor i Öresund och andra färjor under 200 år"

Vårterminens sista månadsmöte hade lockat en hel del av våra medlemmar till Kulladal för att träffas och umgås över en kopp kaffe samt icke minst lyssna till vår celebra gäst från grannlandet Danmark, Holger Munchaus Petersen. Han besitter en stor skatt av bilder och icke minst stor kunskap om maritim historia. Holger har skrivit många intressanta böcker och har även tidigare varit chef för tullmuseet i Köpenhamn.

Med sin stora entusiasm och spirituella inlevelse visade Holger bilder från den allra första ångmaskinsdrivna färjan Caledonia från 1819. Han visade också upp en original kopparbult från 1835 som höll fast ångmaskinen i skrovet. Den vägde 11 kg och bar stor respekt med sig! Vidare fick vi se bilder på ett otal ångfärjor som trafikerade Öresund under hela 1800-talet. Det var en imponerande samling att beskåda. Därefter förändrades fartygen allt eftersom in på 1900-talet. Trafiken blev intensivare mellan våra båda länder och kulminerade sannolikt under 1960-1980-talet. Vi som varit med på den tiden det begav sig, kände igen många av färjorna som vi hade färdats med, dels för att göra inköp på den danska sidan och dels för att åka över och roa oss på både Bakken och Tivoli, men icke minst för att få en härlig sjötur och njuta av god mat och en dansk öl! Efter Öresundsbrons tillkomst år 2000 tog hela denna epok slut och är ett minne blott.

Tack Holger för dina alltid trevliga och intressanta föreläsningar! Välkommen till oss igen en annan gång!

Vi önskar våra medlemmar en riktig skön och trevlig sommar samt hoppas att vi ses igen till hösten! 

Månadsmöte 9 april - Tomas Johannesson visade bilder på "Fartyg i Öresund"

Ett drygt 20-tal medlemmar besökte oss i kväll. Dessutom ställde Klubb Maritims alldeles egen Tomas Johannesson upp med att visa sina fantastiska bilder från Öresund. Tomas bor uppe i Viken och har sedan många år tillbaka åkt ut på Sundet med sin motorbåt och kamera där han har fångat de mest fantastiska fartyg som passerar här dagligen och stundligen. Då teleobjektivet är av mycket hög kvalitet, så fångas fartygen in i minsta detalj. Mycket bra med en beskrivning under varje bild så att man kan få vetskap och lärdom om namn, byggnadsår m.m. Det blev en intressant fotosafari med många fartyg i varierande storlek och form att ta till sig och begrunda.

Tack Tomas för att du tog dig hela vägen hit ner till Malmö och visade upp din samling av alla dessa fartyg som passerar ute i vårt Öresund!

Månadsmöte 12 mars - Lars Erik Johansson visade bilder och berättade om en kryssning på Donau

Den här kvällen blev lite annorlunda, eftersom vi hade besök av ett par utomstående gäster och då bl a vice ordföranden i P A Hems Stödförening, Jürgen Lindemann med hustru. Jürgen öppnade generöst upp för museidelen i det här välkända och historiska hus där vi hyr vår lokal. Han passade på att visa runt i de små utrymmena samt berättade även lite kort om vad som fanns att beskåda. 

Därefter visade Lars Erik fina och intressanta bilder och berättade om en kryssning på Donau samt från olika pampiga byggnader som besöktes då man hade lagt till vid dessa platser. Det var en resa som gick genom olika länder och det fanns både små som stora fartyg och pråmar som man mötte under resan. Förvisso är Donau inte riktigt så blå som den har haft rykte om sig att vara tidigare, men omgivningen runt omkring var i alla fall bedövande vacker.

Tack Lars Erik för att vi fick vara med som åskådare på denna vackra kryssning!

Årsmöte 12 februari - Tobias Thunberg föreläser om "Kinesiskt köpande/övertag av hamnar i världen"

Många medlemmar var det som hade samlats denna tisdagskväll och deltagandet var rekordstort - 34 st! Efter mötets öppnande valdes Åke Persson till mötesordförande. Verksamhetsberättelse, revisionsberättelse samt resultat- och balansräkning för 2018 godkändes och lades till handlingarna. Styrelsen gavs ansvarsfrihet för det gångna året. Omval av Bertil Palm och Bengt Widell som ledamöter på 2 år. Omval av revisorerna Åke Persson och Tom Persson. Till ny revisorssuppleant valdes Alf Arvidsson. För vidare information om resterande valda personer samt hur styrelsen konstituerade sig, se under Styrelsen

Efter årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på landgång, vilket var mycket uppskattat bland våra medlemmar! Därefter föreläste vår allra yngsta medlem, Tobias Thunberg, som hade valt vissa delar av sitt examensarbete hos Chalmers och som handlade om Kinas nya stora infrastrukturprojekt OBOR - One Belt One Road. Detta handlar om att binda ihop Kina med Europa via handelsleder genom Centralasien. Leden till havs sträcker sig från Kinas östkust till Medelhavet via Malackasundet, Pakistan, Afrikas östkust och Röda havet. Men det handlar inte enbart om fartyg utan även om tåg- och flygtransporter. Man kallar det även för nya Sidenvägen. Tobias, som själv bott en tid i Kina, har haft tillfälle att sätta sig in i detta gigantiska projekt. Han berättade även om hur kineserna tagit över vissa delar av hamnen i Pireus och vad detta innebär. Många var tankarna och undringarna som vi åhörare slogs av och endast framtiden får utvisa hur det hela kommer att utvecklas. För dig som vill veta mer om detta enorma infrastrukturprojekt, rekommenderas att gå in på nätet och läsa mer om det.

Stort tack Tobias för att du upplyste oss om detta nya som pågår just nu ute i den stora vida världen!

För din information kan du läsa protokollet från årsmötet här: 

Månadsmöte 15 januari - Bertil Palm visade diabilder från sin stora samling

Första månadsmötet på nya året då även styrelsen var på plats i god tid före insläppet samt passade på att hålla sitt ordinarie styrelsemöte. Därefter anlände många av våra medlemmar åter för att vara med i gemenskapen. Några som aldrig tidigare hade besökt oss hälsade vi välkomna och hoppas att de fick en trevlig kväll och gärna vill komma åter.

Efter kaffet visade Bertil Palm diabilder över många olika fartyg från sin enormt stora samling. Han berättade också om historien kring vart och ett av dem alla, vilket var mycket intressant och spännande. Några av våra medlemmar kände även igen sig då de hade varit ute och seglat med vissa av fartygen eller hade andra minnen och upplevelser av dem.

Tack Bertil, det är alltid lika givande att få en inblick samt kunskap om alla dessa fartyg som seglar eller har seglat på de stora haven!

Nästa gång är det årsmöte. Glöm inte att förhandsanmäla dig i god tid!