KLUBB  MARITIM  MALMÖ

Studiebesök

2016-09-21 - Besök hos Sjöfartsverket

Ett drygt 20-tal medlemmar från Klubb Maritim Malmö kom till dagens förväntansfulla studiebesök hos Sjöfartsverket, som har sina lokaler uppe i Öresundshuset. Man kan inte låta bli att beundra den fantastiskt fina arbetsmiljön som finns här och icke minst den magnifika utsikten över vår stad med omnejd! Vi delades upp i två grupper och våra guider var lotsområdeschef Anders Alestam samt teamleader Christian Petersson. Vi blev insatta i dels hur det fungerar med VTS:en på 14:e våningen (VTS=Vessel Traffic Service) och dels i lotsbeställningscentralen. Här övervakas sjötrafiken för att förhindra kollisioner och grundstötningar inom området. Liksom att man fungerar som sjötrafikinformationstjänst m m. Fartyg måste anmäla sig och lämna uppgifter om

bl a namn och destination enligt givna regler. Vi fick också lärt oss hur Sjöfartsverket är uppdelat samt vem som gör vad och på vilket sätt. Alla som jobbar här måste ha sjöbefälsexamen. Hos lotsbeställningscentralen på 13:e våningen fick vi inblick i hur detta går till. Efter avslutad rundvandring och information fick vi, som kronan på verket, göra ett besök ombord i lotsbåten "Pilot 213SE", som låg nere vid kajen, vilket uppskattades oerhört mycket.

Stort och varmt tack till Anders Alestam och Christian Petersson för att ni tog så väl hand om oss och gav oss ett mycket intressant och givande studiebesök som vi inte kommer att glömma i första taget!

(foto: Johnny Nilsson)

2016-05-18 - Besök hos Allan Söderströms Automobilmuseum

Ett mycket intressant besök bland de mest storslagna bilmodeller man kan tänka sig! Detta museum är inte öppet för allmänheten då samlingen är privat. Det var Allan Söderström, som efter starten av Förenade Bil 1921 så småningom övertog verksamheten. Familjeföretaget har sedan drivits vidare av de båda sönerna och sköts idag av Allans barnbarn Joakim Söderström. Pga det stora bilintresset som Allan Söderström hade under sin livstid, lyckades han få ihop en enastående samling klenoder under samma tak. Vår ciceron var Rolf Ramestam, som tjänstgjort i företaget i mer än 40 år och kunde sin historia både utan- och innantill. Till sin hjälp hade han även Dick Andersson, som också tjänstgjort i företaget under många år. Vi blev insatta i den historiska delen av Förenade Bil samt även faktauppgifter kring de flesta bilmärken och även mycket annat av intresse. Sedan starten har man haft agentur för mer än 30 olika bilmärken, varav många är representerade i denna samling. Vill du veta mer om de olika bilmärkena och modellerna som vi fick beskådat, så kan du gå in på denna länk och läsa en artikel om museet i tidningen MSCC-Bulletinen

Stort och innerligt tack till Rolf Ramestam och även hans medhjälpare Dick Andersson!

(Tyvärr var det inte tillåtet att fotografera, så vi fick nöjas med ovanstående bild av oss som var där samt till höger Rolf och till vänster Dick. Johnny Nilsson tog fotot och kom dessvärre inte med på bilden!)

(foto: Johnny Nilsson)

2016-04-28 - Besök på Malmö Brandkårs Brandmuseum

Denna torsdag i slutet av april månad besökte Klubb Maritim Malmö huvudbrandstationen på Drottninggatan i Malmö för att titta lite närmare på brandmuseet som befinner sig i dessa lokaler. Vi möttes upp av 80-årige veteranen Stig Fors, en av den äldre stammens "brandgubbar" och som fortfarande brinner för sin gamla arbetsplats. Han är verkligen "still going strong" och även aktiv i träningslokalerna.

Först visades vi runt i hela byggnaden där vi fick se de moderna brandbilarna och hur allt material hanteras, såsom rökdykarnas utrustning med andningsmasker och syrgastuber, men även logistiken med brandmännens kläder och hur allt fungerar när larmet går. Vi fick också en inblick i hur brandmännen bor då de är i tjänst, bl a gemensamma utrymmen där man fikar och vilar mellan utryckningarna samt inte minst deras moderna träningslokal. Efter denna intressanta rundvisning öppnade Stig dörren ner till museet i källaren som ligger utmed Brandmästaregatan. Här fanns mängder av föremål och arbetsredskap samt gåvor m m, som man nu har möjlighet att visa upp på ett representativt sätt. Avslutningsvis intogs kaffe med dopp i den inbjudande matsalen.

Ett stort tack riktar vi till Stig Fors, som tog sig tid med oss!

(foto: Johnny Nilsson)

2015-11-24 - Besök på M2 - Malmö museers magasinerade samlingar

Mycket intressant studiebesök på M2 nere i Frihamnen i Malmö. Vi blev guidade runt till olika magasinrum. I ett rum fanns det hästvagnar och bilar, mopeder och traktorer. I ett annat rum fanns olika saker från teknik och sjöfart med maritima redskap och mindre fyrar. Det fanns även ett utrymme med oljemålningar över olika hamndirektörer samt en hel vägg full med Kockums halvmodeller. På en pall fann vi en halvmodell av Kockums allra första nybygge nr 1 "Tage Sylvan". Det fanns även en gammal spårvagn från förr och det gamla "koltåget", som många av oss upplevt då det gick på spårvagnsspåren från det gamla Nyhamnsverket, längs Föreningsgatan och ut mot Gasverket. En mängd andra föremål kunde även beskådas med stort intresse.

Stort tack till Yvonne och hennes kollega som visade oss runt och berättade!

2014-10-05 - Besök hos Jan Urban Mårtensson

Besök hos Jan Urban Mårtensson och hans privata museum, läs mer i bifogade pdf-dokument

Tillbaka till startsidan